O SEO spletni optimizaciji se govori že leta, napisanih je na stotine člankov, narejenih na tisoče raziskave. Kaj pa SEO optimizacija pravzaprav je, zakaj bo pomagala vaši spletni strani in posledično prodaji ter kako se je lotiti? Razčistimo nekaj osnovnih pojmov in poglejmo, na kakšen način  vam lahko pomagam jaz. 

Kaj je optimizacija spletnih strani?

SEO kratica pomeni “Search Engine Optimization” ali v dobesednem prevodu “optimizacija za iskalnike”. Po domače to pomeni izvajanje številnih aktivnosti za izboljšanje pozicije vašega spletnega mesta v iskalnikih. Višje ko je vaše spletno mesto uvrščeno, večja je verjetnost, da vas bodo potencialne stranke našle. Če mislite, da je uvrščenost na drugo stran Googla dobra, se motite. V kolikor vas ne bo na prvi strani, ste izgubili praktično večino potencialnih strank. 

Graf prikazuje stopnjo konverzijo od prve stran dalje na Googlu. Kot lahko vidite, je stopnja konverzije že na drugi strani Googla pol nižja od prve. Da dobro prodajo se je torej nujno uvrščati na prve pozicije. (1)

Optimizacija v SEO kontekstu v grobem pomeni:

 • zagotovitev, da lahko iskalniki brez težav dostopajo do vašega spletnega mesta in ga indeksirajo
 • vsebino visoke kakovosti, ki ustreza namenu iskalca
 • dajanje iskalnikom prave signale za razumevanje strukture vašega spletnega mesta
 • pomoč pajkov iskalnikov, da pomagajo razumeti pomen (kontekst) vaše vsebine
 • navajanje razlogov algoritmom iskalnikov, da zaupate svojemu spletnemu mestu in ga uvrstite višje kot druga spletna mesta

Ko bodo vsi cilji zgoraj obkljukani, bo vaše spletno mesto SEO optimizirano se bo začelo počasi prebijati na prva mesta. 

Iskalniki, kot sta Google in Bing, s pajki (robotki)  iščejo po spletnih straneh, prehajajo od spletnega mesta do spletnega mesta, zbirajo informacije o teh straneh in jih uvrščajo v indeks. Nato algoritmi analizirajo strani v indeksu, pri čemer upoštevajo na stotine dejavnikov ali signalov za razvrščanje, da določijo, katere strani naj se prikažejo v rezultatih iskanja za določeno poizvedbo.

Kakovost vsebine in raziskave ključnih besed sta na primer ključna dejavnika optimizacije vsebine, prijaznost do mobilnih naprav pa je pomemben dejavnik arhitekture spletnih mest.

Algoritmi iskanja so zasnovani tako, da prikažejo ustrezne, avtoritativne strani in uporabnikom nudijo učinkovito izkušnjo iskanja. Z optimizacijo vašega spletnega mesta in vsebine z upoštevanjem teh dejavnikov lahko vaše strani uvrstijo višje med rezultate iskanja.

V nasprotju s plačanimi oglasi v iskalnem omrežju ne morete plačati iskalnikov, da bi dosegli višjo uvrstitev v organskem iskanju.

Shema, ki prikazuje, koliko obiskovalcev spletnih strani in trgovin je tudi kupilo izdelek. Največji razlog, da se pričnete ukvarjati s prodajo na spletu (2)

Zakaj je optimizacija spletnih strani ključna za povečanje prodaje?

SEO je temeljni del digitalnega trženja, saj ljudje vsako leto opravijo dobesedno miljarde iskanj, pogosto s komercialnim namenom, da bi našli informacije o izdelkih in storitvah. Iskanje je pogosto glavni vir digitalnega prometa blagovnih znamk in dopolnjuje druge tržne poti. Večja prepoznavnost in uvrstitev višje v rezultatih iskanja od konkurence lahko bistveno vpliva na vašo prodajo.

Vendar pa so se rezultati iskanja v zadnjih nekaj letih razvili v taki meri, da bi uporabnikom dali še bolj neposredne odgovore in informacije, za katere je verjetno, da bodo uporabnike zadržali na strani z rezultati, namesto da bi jih usmerili na druga spletna mesta.

Upoštevajte tudi, da dodatni elementi, kot so informativno bogati rezultati in dodatne koristne informacije znanja v rezultatih iskanja, lahko povečajo vidnost in uporabnikom zagotovijo več informacij o vašem podjetju neposredno v rezultatih.

Katere vrste optimizacije poznamo?

SEO optimizacijo lahko razdelimo v dve glavni kategoriji:

 • ON SITE optimizacijo in
 • OFF SITE optimizacijo

Obe vrsti sta ključnega pomena za uspeh SEO kampanje, vendar se ju lotimo na precej drugačen način. Zadnje čase sicer lahko govorimo tudi o tretji opciji, ki sodi tako k prvi, kot tudi drugi, in sicer tehnična SEO optimizacija.

ON SITE optimizacija se izvaja neposredno na vašegem spletnem mestu, medtem ko se OF SITE SEO osredotoča na povečanje avtoritete vaše domene z ustvarjanjem vsebin in povratnih povezav z drugih spletnih mest. Če želite še bolj razumeti razliko med obema, morate na osnovni ravni razumeti, kako delujejo algoritmi iskalnikov. Razčistimo.

Obstajata dva glavna sklopa, ki ju iskalniki upoštevajo pri ocenjevanju vašega spletnega mesta v primerjavi z drugimi spletnimi mesti.

ON SITE SEO si ogleduje vsebino vašega spletnega mesta (ali vaše strani)
OFF SITE SEO pa preučuje, kako avtoritativno in priljubljeno je vaše spletno mesto.
Preprosto povedano, za kaj se uvrščate, v veliki meri določajo dejavniki na strani, medtem ko kako visoko se uvrstite med rezultate iskanja, v veliki meri določajo dejavniki, ki niso na strani.

Hitre povzetek glavnih aktivnosti za ON ali OFF site SEO (3)

ON SITE optimizacija

ON SITE optimizacija ali optimizacija na spletni strani pomeno torej optimiziranje URL-jev vašega spletnega mesta, ki vplivajo na uvrstitev v spletnih iskalnikih. Kje se vaše spletno mesto prikaže na straneh z rezultati iskanja, je določeno s številnimi dejavniki razvrščanja, vključno z dostopnostjo strani, hitrostjo strani, optimizirano vsebino, ključnimi besedami, naslovnimi oznakami itd. To so elementi, nad katerimi imate nadzor in jih lahko tudi hitro spremenite.

ON SITE optimizacija pomeni optimizirati vse URL-je, ki se na strani nahajajo, pri tem pa upoštevati predvsem sledeče:

 • SEO naslov oz. META TITLE mora vključevati natančno ključno besedo (iz leve proti desni)
 • SEO opis oz. META DESCRIPTION mora ravno tako vsebovati natančno ključno besedo, ki se lahko omeni na začetku in koncu opisa
 • Ključna beseda v URL-ju

Če je mogoče, v URL vstavite ključno besedo. Ne spreminjajte vseh trenutnih URL-jev samo zato, da bi imaeli v njih ključne besede. Starih URL-jev ne bi smeli spreminjati, razen če nameravate stare preusmeriti na nove. Pred tem se posvetujte s strokovnjakom.

 • Naslovi (H1, H2, H3 …)

Naslovi so običajno največje besede na strani, zato jim iskalniki dajo nekoliko večjo težo kot ostalim tekstom. Dobro je, da ciljne ključne besede vključite v naslove vsake spletne podstrani, vendar na deluje naravno.

Prepričajte se, da so vaši H1 omejeni na enega na podstran stran, vsi drugi naslovi pa so H2, H3 ali manj. Pazite tudi, da npr. kontaktni podatki niso označeni kot naslovi.

 • Nadomestno besedilo za slike

Vsak sistem za upravljanje vsebine vam mora omogočiti, da na vse slike na svojem spletnem mestu dodate nadomestno besedilo oz. »alt text«. To besedilo obiskovalcu ni vidno – nadomestno besedilo v resnici uporablja programska oprema za branje zaslona, ​​da slepim uporabnikom interneta pomaga razumeti vsebino vaših slik. Iskalniki na podoben način iščejo po slikah, zato bo vstavljanje nekaterih ustreznih ključnih besed ob natančnem opisu slike iskalnikom pomagalo razumeti vsebino vaše strani.

 • Vsebina strani

Vsebina na vaših straneh mora biti uporabna ljudem. Če iščejo nekaj preveč specifičnega, da bi našli vašo stran, morajo biti sposobni najti tisto, kar iščejo. Biti mora enostavno in zagotavljati vrednost končnemu uporabniku. Google lahko na različne načine meri, ali je vaša vsebina koristna.

Za produktne opise uporabite vsaj 300 besed, za opise kategorij pa 150 -250. 

Čeprav ni natančne formule za to, koliko besed mora imeti stran, se zdi, da Google raje, če ima stran veliko odlične vsebine, ki obkroža vaše ciljne ključne besede.
Kopija mora biti unikatna za vsako stran, ne sme biti podvojena z drugih strani na vašem spletnem mestu in mora neposredno naslavljati iskalne poizvedbe obiskovalcev.

Pazite na uporabo oz. razpršenost ključnih besed po teksu. Smotrno je uporabiti besedo v prvem in zadnjem odstavku ter smiselno po naslovih. Koliko ključnih besed je ptrebno, si pomagajte s YOAST SEO ali kakšnim podobnim vtičnikom. 

 • Notranje povezovanje

Povezava do drugih strani na vašem spletnem mestu je koristna za obiskovalce in tudi za iskalnike. Tu je notranja povezava do druge objave v spletnem mestu na našem spletnem mestu, ki govori več o notranji povezavi. Zelo meta.

Pri dodajanju notranjih povezav se prepričajte, da imate ustrezno sidro (anchor). Sidro je besedilo, ki ga je mogoče klikniti v hiperpovezavi (običajno označeno z modro barvo pisave in podčrtajem). Če želite optimizirati sidro, se prepričajte, da je izbrana beseda ali besedna zveza ustrezna strani, na katero se povezujete.

ON SITE SEO torej zagotavlja, da lahko vaše spletno mesto berejo tako potencialne stranke kot pajki (robotki) iskalnikov. Z dobrim SEO na straneh lahko iskalniki enostavno indeksirajo vaše spletne strani, razumejo, o čem gre in kako enostavno krmariti po strukturi in vsebini vašega spletnega mesta, s čimer ustrezno razvrstite svoje spletno mesto. Najboljša praksa je, da vsebina vaše strani vsebuje 1-3 ustrezne notranje povezave.

OFF SITE optimizacija

OFF SITE optimizacija se za razliko od ON SITE optimizacije dogaja izven vaše spletne strani. Osredotoča se na povečanje avtoritete vaše domene z iskanjem povezav z drugih spletnih mest.

Obstaja ocena, imenovana “Domain Authority”, ki izračuna, kako avtoritativno je vaše spletno mesto v primerjavi z drugimi spletnimi mesti. Več kot boste objavili povratnih povezav na visoko avtoritativnih mestih, boljše in močnejše bodo te povezave. 

Največji dejavnik OFF SITE SEO je TOREJ število in kakovost povratnih povezav do vašega spletnega mesta. Nekaj ​​primerov načinov ustvarjanja povezav do vašega spletnega mesta:

 • ustvarjanje kakovostne vsebine, ki jo bodo ljudje zaradi informativne narave z veseljem delili in se nanjo sklicevali
 • delitev vaše vsebine na družabnih omrežjih, ki na koncu ustvarijo povezave
 • “Guest posting” oz. objavljanje vaših prispevkov na gostujočih spletnih blogih. Te objave vsebovale bodo vsebovale povratne povezave do vašega spletnega mesta.
 • objavljanje kakovostnih vsebin oz. SEO člankov na zasebni mreži blogov, ki so ustvarjene z namenom pridobivanja povratnih povezav, a vseeno ponujajo relevantne, kakovostne vsebine

Čeprav je količina povezav še vedno pomembna, ustvarjalci vsebin in strokovnjaki za SEO vedo, da je kakovost povezav zadnja leta pomembnejša od količine povezav. OFF site članki, kot so se pisali nekaj let nazaj (300 besed, 1 do 2 ključnih besed z nekakovostno vsebino) takoj danes ne bodo več delovali.

TEHNIČNA SEO optimizacija

Tehnično SEO optimizacija V v praksi pomeni optimizacio vašega spletnega mesta za fazo iskanja in indeksiranja. S tehničnim SEO-jem lahko iskalnikom brez težav pomagate pri dostopu, iskanju, interpretaciji in indeksiranju vašega spletnega mesta.

Tehnična se imenuje zato, ker nima nič skupnega z dejansko vsebino spletnega mesta ali promocijo spletnega mesta. Glavni cilj tehničnega SEO je optimizacija infrastrukture spletnega mesta.

Kaj torej mned drugim spada med tehnično optimizacijo?

 1. Hitrost nalaganja strani

Google želi svojim uporabnikom pomagati, da čim hitreje najdejo tisto, kar iščejo, da zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Zato optimizacija strani za hitrejše nalaganje pomaga vašemu mestu, da se med rezultati iskanja uvrsti višje.

Google ima orodje PageSpeed ​​Insights, ki bo analiziralo vaše spletno mesto tako v mobilnih kot v namiznih računalnikih. in nato predlagajte nasvete za optimizacijo hitrosti strani. Obstaja tudi več hitrih popravkov, s katerimi lahko odpravite vse, kar ovira vaše spletno mesto in upočasni čas nalaganja strani. Ključni dejavniki hitrosti spletnega mesta, ki jih je treba upoštevati:

 • Zmanjšanje zahtev HTTP
  Prepričajte se, da je odzivni čas strežnika <200 ms
 • Nastavitev predpomnjenja brskalnika na vsaj en teden ali več
 • Omogočanje stiskanja Gzip
  Velikost slike manjša od 100 kb (.jpg, .png, .gif)
 • Postavljanje vseh CSS v zunanji slog
  Zmanjšanje vseh JS, CSS in HTML
  Prednost pred nalaganjem vsebine krat

2. Prijaznost do mobilnih naprav

Google je v zadnjih letih prednostno upošteval hitrost nalaganja mobilnih strani kot ključno meritev razvrščanja.

Kako veste, ali je vaše spletno mesto prijazno mobilnim napravam? V ta test lahko vključite URL spletnega mesta in Google vam bo povedal, kako prijazno je spletno mesto glede na njegov trenutni algoritem.

Poleg nalaganja strani za mobilne naprave mora oblikovanje spletnih strani upoštevati tudi uporabniško izkušnjo v mobilnih napravah. Eden od načinov za preverjanje in optimizacijo postavitve spletnega mesta za mobilne naprave je ustvarjanje poročila o uporabnosti mobilnih naprav, ki opredeljuje morebitne težave, ki jih ima vaše spletno mesto.

3. Ostali elementi, ki jih je potrebno urediti v okviru tehnične optimizacije

 • optimizacija robots.txt
 • optimizacija strukture URL-je
 • navigacija in struktura spletnega mesta
 • “breadcrumbs”
 • uvedba strukturiranih podatkov (schema markup)
 • kanonični URL-ji
 • optimizacija strani 404
 • optimizacija zemljevida XML
 • SSL in HTTPS

Katera vrsta optimizacije je bolj pomembna?

Ne gre za izbiro med ON SITE in OFF SITE SEO, to bi bilo, kot da bi morali izbirati med temeljem ali streho za svojo hišo. Kombinacija obeh tehnik namreč si prizadeva za izboljšanje uvrstitve iskalnikov na komplementaren način.

Uspešni boste le, če boste upoštevali vidike obeh in se z njima tudi ukvarjali.

Tako kot gradnja hiše, tudi pred gradnjo preostale hiše želite najprej postaviti temelje. Tako kot fundacija se boste morda morali občasno vrniti in opraviti vzdrževanje spletnega SEO-ja. Izravnava obeh bo pripomogla k temu, da bo vaše spletno mesto dvojezično, tako da ga bodo uporabniki lahko razumeli, pa tudi roboti iskalnikov – in tako se vaša uvrstitev začne izboljševati.

VIRI (1) Leverage Marketing

VIR (2) Smart insights

VIR (3) Digital Marketing Training