Oblikovanje tiskovin in digitalno oblikovanje sta si v marsičem podobna. Skupni cilj je komuniciranje s ciljno publiko, osnovna načela oblikovanja pa veljajo tako za tiskane kot digitalne medije. Vendar se oblikovanje za tisk vseeno razlikuje od digitalnega oblikovanja in dober grafični oblikovalec mora vedeti, kako pripraviti datoteke za tisk, da bodo tiskovine pravilno natisnjene.

Katere tiskovine so najpogostejše, ko gre za oblikovanje za tisk?

 • vizitke
 • embalaže
 • etikete
 • letake
 • brošure in kataloge
 • jumbo plakate
 • ovitke za knjige
 • revije
 • koledarje
 • cenike, menije
 • voščilnice, kartice

5 stvari, ki jih mora vsak kreativec vedeti o oblikovanju tiskovin

Kako zagotoviti, da bodo vaše tiskovine brezhibne?

V tem prispevku omenim 5 bistvenih stvari, ki jih morate vedeti in upoštevati pri pripravi za tisk, preden datoteko pošljete v tisk.

Razlika med barvnima profiloma RGB in CMYK

Sistem, ki ga računalniška programska oprema uporablja za ustvarjanje barv na zaslonu, ni isti sistem, kot ga uporabljajo tiskalniki. Računalniška grafika uporablja barvni sistem RGB, ki je sestavljen iz rdeče, zelene in modre barve. Tiskalniki pa delujejo z nabori cyan, magenta, rumene in črne barve, ki jih običajno imenujemo CMYK.

Sistem RGB ima več barv, kot jih lahko reproducira večina tiskalnikov. Če torej pripravljate datoteke za objavo na spletu, izberete barvni profil RGB, za tiskano datoteko pa boste morali nastaviti CMYK.

Vendar tudi v CMYK profilu barve na zaslonu ne bo vedno ravno tisto, kar boste videli na tiskanem izdelku. Zato je potrebno upoštevati kar nekaj navodil, kako približati barve na zaslonu barvam na tiskovini (najlažje je npr. uporabiti Pantone lestvico barv ali kalibrirati monitor)

Ločljivost oz. resolucija

Za digitalno oblikovanje je ponavadi dovolj reolucija 72 DPI, 300 DPI pa je standardna nastavitev za zagotavljanje visokokakovostnega tiska
Ko delate v spletu, ločljivost torej ni takšna težava. Toda datoteke za tisk morajo vsebovati visoko ločljive elemente (npr. slike), sicer bodo vaše tiskovine zamegljene.

Najboljša praksa je torej, da svojo programsko opremo nastavite na največ 300 DPI. Če nastavite višje, ne boste imeli koristi, le datoteka bo večja.

Velikost končne tiskovine

Ko na zaslonu pogledate svoj dizajn, bo morda videti popoln. Če pa bo natisnjen v veliko večji velikosti (na primer plakat ali reklamni pano) ali bistveno manjši (na primer vizitka), morate razmisliti, kako dobro bodo različni elementi vašega oblikovanja obsežni.

Eden najpomembnejših vidikov tega je tipografija. Da je na primer besedilo na vizitki čitljivo, se je najbolje izogibati lahkim in tankim pisavam. Prav tako ne nastavite tako majhne velikosti, da je ljudje ne bodo mogli prebrati, ko bo natisnjena.

Druga težava pri spreminjanju velikosti tiskovin je, če se slike tiskajo v velikih velikostih. Če gre za rastrske slike, jih morate umestiti v dovolj visoki ločljivosti, da se ne bodo zameglile. Če imate v datoteki vektorske elemente, končna velikost ne bo pomembna.

Porezava

Ker tiskalnik ne reže papirja do milimetra natančno, so oblikovalci vedno puščali malo prostora na robu svojih datotek kot prostor za morebitne napake. To se imenuje porezava in vsa dobra programska oprema za oblikovanje vsebuje opcije nastavitve porezave.

Načeloma je neka standardna širina porezave 3 mm, ampak se za vsak slučaj preveri s tiskarno, če bo ta širina ustrezna.

Pregled datoteke pred pošiljanjem v tisk

To se sliši kot samoumeven nasvet, vendar ga je enostavno treba poudariti. Za razliko od spletnega oblikovanja končnih tiskovin namreč ne morete popravljati. Osebno vsako tiskovino prej natisnem na domač tiskalnik in preverim, če je vse ok. Pogosto se zna zgoditi, da samo s preverjanjem na monitrju hitro kaj spregledaš.