Ena ključnih lastnosti dobre spletne strani je vsekakor njena grafična podoba. Tudi če je spletna stran kar se tiče strukture, varnosti, optimizacije in funkcionalnosti popolna, bo obiskovalce odvrnila, če ne bo privlačna in jasna na prvi pogled. Ker smo ljudje vizualna bitja in ker je profesionalno oblikovanje povezano s kredibilnostjo, toplo priporočam, da poskrbite za odlično grafično podobo vašega spletnega mesta.

Elementi, ki jih upoštevam pri oblikovanju spletnih strani

Pri oblikovanju spletne strani pazim predvsem na spodnje elemente: 

Barve

Pomembno je, da so barve spletne strani v skladu s celostno grafično podobo podjetja in da morebitne dodoatne barve sovpadajo s shemo ter je ne kvarijo. V kolikor celostna grafična podoba še ni izdelana oz ne obstaja (recimo blogi) je barve treba prilgoditi ciljni publiki (npr. če je tematika spletne strani eko prehrana, bo ustrezna barvna shema zeleni odtenki)

Primer barvne sheme za podjetje Nederman. Ker ima podjetje enobarvni modri logotip, je shema v modro-sivih odtenkih, ki se med dopolnjujejo.

Kontrasti

Vedno je treba paziti, da so na strani kontrasti, ki omogočajo jasno branje. Rumena pisava na beli strani bo naredila veliko škode. Tekst na beli podlagi naj bo črn, siv ali v temnih odtenkih. Sama se tudi izogibam temnim spletnim stranem z belo pisavo, ker precej mučijo oči. 

Primerna pisava

Kot barva, mora biti tudi izbira pisave prava. Enostavna, preprosta in lahko berljiva pisava za večino tekstov. Za določene naslove, napise na slikah je primerna uporaba pisane oz ročno napisane pisave. Pomembna je tudi velikost pisave, s katero razlikujemo in ločimo naslove, odstavke itd …

Slike

Vse slike, uporabljene na spletni strani, sploh na vstopni strani, morajo biti ustrezno oblikovane. Predvsem je treba paziti, da imamo avtorske pravice slik, nato pa jih ustrezno dopolniti s teksti (recimo glavni header) in umestiti. Slike je treba tudi optimizirati in pravilno nasloviti.

Primer slike v glavi za podjetje SQS, ki se ukvarja s podajo industrijske opreme. Slika ni neka generična iz spleta, ampak je skrbno sestavljena iz izdelkov, ki jih podjetje prodaja. Tako je podjetje še bolj kredibilno in zaupanja vredno.

Kontaktni podatki

Takoj vidni pomembni kontaktni podatki – če se le da, umestim telefonsko številko, e-mail in obrazev za kontakt v header spletne strani. Ta heade je potem viden tudi, ko se premikate po spletni strani navzdil. Na tak način so kontakni podatki vidni vedno in potencialni kupci lahko preprosto kontaktirajo.

Vizualna funkcionalnost

Jasna navigacija in logična struktura za lažje brskanje je izjemno pomembna za obiskovalca. Če pridete na spletno stran, na kateri ne veste točno, kje se nahajate, jo boste hitro zapuistili. Jasno navigacijo se hitro dosežes pravo grafično stukturo.

CTA (poziv k dejanju)

Kot kontaktne podatke je potrebno oblikovati tudi tako imenovani Call to action oz. poziv k dejanju. Ta naj bo oblikovno izpostavljen, da ga ne bo mogoče zgrešiti.

Primer grafično oblikovanega Call to action za podjetje Panheat Planet Infrapanel. Grafično zelo opazen, s klikabilno telefonsko številko in obrazcem za kontakt. 

Logotip

Klik na logotip mora obvezno voditi na provo stran spletne strani.

Oblikovanje teksta

V sklopu oblikovanja je potrebno paziti tudi na oblikovanje teksta, ne samo vsebine, saj nihče ne bo bral esejev. Tekst je potrebno primerno razdelati na poglavja, podpogglavja in odstavke, grafično opremiti s slikami, dodati naštevanja in pdoobno. Ena zelo uspešnih kombinacij grafike in teksta so infografike, ki na jasen in hiter način predtsavijo bistvene podatke., 

Konsistenstnost

Paziti je treba, da je celotna spletna stran konsistentna in da vsak podstran deluje na enak princip. Če imate na eni podstrani glavni naslov moder, velikosti 20, naj bo tako na vseh straneh.