Logotip je osrednji, temeljni del blagovne znamke vsakega podjetja, saj je ponavadi prvi grafični stik za večino potencialnih potrošnikov. Pri oblikovanju logotipov je treba upoštevati več vidikov, ki so seveda različni glede na vaše potrebe in panogo, v kateri delujete. Kljub temu pa imajo vsi najboljši logotipi ne glede na razlike pet glavnih skupnih značilnosti, zaradi katerih so edinstveni.

Kaj je potrebno upoštevati, ko gre za oblikovanje logotipa?

Vedno je treba poskrbeti, da oblikovanje logotipa resnično predstavlja vašo blagovno znamko, s katero se lahko se lahko povežete s potrošniki.

Kakšne so torej lastnosti dobrega logotipa, s katerimi bo le-ta takoj prepoznaven in zagotavlja, da ga bodo potrošniki povezali z vašo blagovno znamko?

Preprostost

Številni najučinkovitejši in najuspešnejši logotipi v zgodovini so presenetljivo preprosti. Preproste logotipe je enostavno prepoznati in si jih zapomniti, od kljukice Nike do Apple jabolčka. Preprostost je ključna lastnost logotipov predvsem zato, ker se večina potrošnikov na logotip osredotoči le za kratek čas. Preprost dizajn lahko na kratko in učinkovito izrazi osebnost vaše blagovne znamke.

Preprosti logotipi poudarijo najpomembnejše dele osebnosti blagovne znamke. To vključuje večjo osredotočenost na dele, kot so barve in pisave, pa tudi na izvedbo idej v najpreprostejšo obliko. Najležaje se ta preprostost ustvari s simbolom, ne dejanskim izrisom izdelka ali dejavnosti. 

Drugi odlični primeri preprostega logotipa vključujejo zgolj črkovne in besedne oznake brez slik in se osredotočijo na neposredno komuniciranje osebnosti blagovne znamke s pisavami in barvami. Na splošno je najbolj pomembno, da uporabite čim manj elementov za sporočanje identitete vaše blagovne znamke.

Relevantnost oz. ustreznost

Za logotip je najbolj pomembno, da jasno sporoča osebnost in identiteto znamke. Primarna komponenta v logotipu je uporaba barv, ki lahko sprožijo različna čustva in potrošnikom pokažejo osebnost vaše blagovne znamke. Za podjetje, ki prodaja igrače za otroke, je recimo najbolj primerna izbira svetlih barv, ki sporočajo energijo, zabavo in navdušenje.

Druga pomembna sestavina logotipa je pisava oz. besedni znak. Pisave pomagajo sporočiti ton vaše znamke in njene vrednote, kar na koncu pripomore k boljši opredelitvi vaše osebnosti. Geometrične in tanke pisave npr. so idealne za podjetja, ki se ukvarja s tehnologijo, mehkejše pisave pa so odlične za podjetja, ki se ukvarjajo z nakitom ali ženskimi izdelki.

Zadnja in najpomembnejša sestavina pa je vsekakor izbira pravega simbola. Simboli so pomembni vidiki logotipa, ker se lahko uporabljajo samostojno kot preprostejša različico vašega logotipa. Simboli so pomembni tudi pri vzpostavljanju povezav med vašo blagovno znamko ter idejami in vrednotami, ki stojijo za njo.

Zapomljivost

Ena od lastnosti dobrega logotipa je tudi, dasi ga zapomnite. Bistvo logotipa je ustvariti povezavo s potrošnikom in izzvati zanimanje za vašo blagovno znamko. Če se potrošniki odzovejo na vaš logotip in blagovno znamko, je verjetneje, da jih bodo povezali z vašim podjetjem. Logotipi, ki si jih je enostavno zapomniti, imajo močan vpliv, na percepcijo vaših potrošnikov.

Zapomnljivi logotipi združujejo številne zgoraj obravnavane lastnosti, vendar najdejo pravo ravnovesje med vizualnim in besedilnim vidikom. Še pomembneje pa je, da jasno povezujejo osebnost in ton vaše blagovne znamke.

Nazadnje, logotip, ki si ga bodo potrošniki zapomnili, mora biti unikaten. Tudi v panogah, kjer obstajajo standardi in norme za oblikovanje, bi moral vaš logotip vedno čim bolj izstopati.

Brezčasnost

Najboljši logotipi izstopajo tudi zato, ker ostajajo relevantni in učinkoviti skozi leta. Za oblikovalca je vedno izziv oblikovati logotip, ki vključuje trenutne oblikovalske trende in modne smernice, ni pa to vedno najboljša odločitev.

Taki logotipi so ta trenutek morda dobri, vendar jih bo kasneje verjetno treba preoblikovati, da bodo ostali aktualni. Namesto tega je smiselno oblikovati brezčasen logotip, ki bo ostal aktualen in se povezal z uporabniki ne glede na to, kdaj se uporablja. Na primer, zlati loki McDonald’s ostajajo nespremenjeni že desetletja, prav tako pa tudi ikonična besedna znamka Coca-Cole.

Za brezčasne logotipe je bolj pomembna kakovost kot količina, saj so odstranjeni številni nepotrebni elementi in se bolj osredotočajo na to, kaj deluje. Drug pomemben vidik brezčasnih logotipov je, da ohranjajo barve preproste in osnovne, pri čemer ne upoštevajo prelivov in širokih barvnih lestvic.

Funkcionalnost

Dober logotip je tak, ki ga lahko uporabimo na različne načine, oblike in situacije. Na primer, logotip, ki ga na spletu lahko uporabljate samo v eni velikosti, ni preveč dober, saj omejuje načine, na katere lahko svojo blagovno znamko predstavite svetu. Po drugi strani pa z izbiro logotipa, ki ga lahko spremenite, natisnete ali aplicirate na različne medije, vaša znamka postane bistveno bolj vidna.

Tudi najlepši logotipi niso nujno dobri, če postanejo nečitljivi ali neprepoznavni, ko jih skrčite za embalažo ali pa se popačijo, ko jih postavite na reklamni pano. Eden najlažjih načinov, kako narediti logotip bolj vsestranski, je razmisliti, v kakšni obliki ga ustvariti in shraniti. Logotip je potrebno absolutno izdelati in shraniti kot vektorsko obliko. 

Če se boste torej odločili za preprost dizajn, bo vaš logotip takoj postal bolj vsestranski. Če imate preveč linij, cvetov, elementov ali barv, bo logotip zelo neprilagodljiv. Zato se raje osredotočite na to, da boste povedati več z manj.