Ikone so v naši družbi prisotne že od začetka človeštva. Simboli so univerzalni jezik in vedno tudi dobrodošel del grafičnega oblikovanja, saj z enim znakov lahko povejo ogromno oz. vse. Ikone so izredno krasno sredstvo za sporočanje, saj vektorske ikone v primerjavi z navadnimi besedili sporočajo več kot tisto, kar je videti v besedilu. Poleg tega zavzamejo zelo malo prostora in so hitro vidne. 

6 glavnih značilnosti vrhunskega oblikovanja ikon

Pa vendar tudi za oblikovanje ikon velja nekaj značilnosti – ni namreč vsaka ikona dobra ikona. Mnogo grafičnih oblikovalcev se srečuje s tem problem in brez potrebe komplicira z oblikovanjem.

Preprostost

Preprostost je pomemben del vsakega oblikovalskega dela. To še bolj velja pri oblikovanju ikon, saj je na voljo malo manevrskega prostora. Torej, odličen način za oblikovanje uporabne in učinkovite ikone je, da se držimo zlatega pravila preprostosti. Potrebno je ocenite vsak delček ikone in se odločiti, ali mora biti res tam. Bi bila ikona močnejša brez njega? Zelo pogosto je to lahko res.

Preprostost je izjemno pomembna tudi za sposobnost ikone, da se ujema z drugimi aplikacijami. Ikone so pogosto predstavljene z drugimi ikonami, dizajni, oblikami, barvami itd. To pomeni, da potrebujejo sposobnost mešanja, zato da ne izstopajo preveč. Preprostost bo ikoni pomagala dodati jasnost in razumevanje.

Jasnost

Vse ikone bi morale biti razumljive takoj, ko jih prvič vidite. Pravzaprav je v tem bistvo ikon – da uspešno predstavljajo izdelek ali storitev oz. dejavnost. Če ikona nima neposredne predstavitve osnovnega izdelka, mora na hiter in razumljiv način vsaj sprožiti nekaj prepoznavnosti ideje ali koncepta. Jasnost pomaga pri prepoznavanju, kar posledično pripomore k zapomnljivosti.

Ustreznost

Številne grafično odlične ikone so padejo na testu zgolj zaradi pomanjkanja ustreznosti. S tem ne mislim v moralnem smislu (no, tudi tega ne gre povsem zanemariti), temveč glede na ciljno publiko in dejavnost. Ne glede na to, kako odlične so ikone, če niso primerne za vsebino, preprosto ne delujejo. Pri oblikovanju ikone je treba vedno imeti v mislih cilj. Ikone za otroke npr. ne bodo primerne, če bodo stroge in črno-bele. Ikone za bančništvo pa tudi ne bodo delovale, če bodo pisane in razigrane. 

Razširljivost

Pogosta težava pri vektorskih ikonah je ravno razširljivost, ker včasih pomanjšanje pomeni nejasnost ikone. Izjemno pomembno je, da so ikone videti profesionalno v kakršni koli obliki, velikosti in nastavitvah. Ne glede na to, kako neverjetna je ikona, če so njeni elementi mehki ali če je v določenem merilu videti slabo, to ni odlična ikona.

Doslednost

Vse ikone določene kolekcije morajo biti dosledne v celotni uporabi barv, osvetlitve in odsevov. Če se to ne naredi pravilno, se lahko izgubi toliko kakovosti, je absurdno. To je eden najpreprostejših načinov, kako dati ikonam tisti občutek, ki lahko povzroči splošno nesrečo tako za oblikovalca kot za naročnika.

To je presenetljivo težko opaziti brez izurjenega očesa, toda takoj, ko je odpravljeno, je vse naenkrat videti desetkrat boljše. Naša podzavest ve, če te stvari niso v redu, in bo našim možganom dala vedeti, tudi če ne znamo izgovoriti, zakaj ikona izgleda tako grozno. Prepričajte se, da ste iztiskali doslednost svoje ikone, ali bodite pripravljeni na delno oblikovanje.

Unikatnost

Čeprav je pogosto samoumevno, se oblika ikon precej ponavlja. Ikona naj bi bila edinstvena in zanimiva. Medtem ko je ustreznost običajno prednostna karakteristika, je zanimiva in edinstvena ikona lahko razlika med uporabno ikono in vrhunsko ikono.