Če menite, da celostna podoba v današnjih časih v resnici ni pomembna, se precej motite. Sploh v današnjih časih je pravilno oblikovana blagovna znamka zaradi obsega konkurence še bolj pomembna kot kdaj koli prej. Zato so prvi vtisi resnično pomembni. Vendar je celostna grafična podoba več kot le oblikovanje logotipa in privlačne barvne sheme. Pametna celostna podoba in blagovna znamka predstavljata kakovost vaših izdelkov in storitev, način interakcije s strankami in vtis, ki ga stranki pri dobi pri vas.

Zakaj je celostna grafična podoba tako pomembna?

Po podatkih IE School of Human Sciences & Technology smo dnevno izpostavljeni 10.000 sporočilom z blagovno znamko oz. logotipom.

V nadaljevanju navajam 4 glavne razloge, zakaj bi morali vložiti v kakovostno grafično podobo in blagovno znamko podjetja.

Celostna grafična podoba poveča prodajo

Oblikovna predloga oz. CGP, ki je premišljeno sestavljena, vam lahko pomaga povečati prodajo. Elementi CGP strankam sporočajo zgodbo vaše blagovne znamke. Ljudi oz. potencialne stranke nas že po naravi privlači lep in kakovosten dizajn, kar lahko rečemo tudi za elemente celostne podobe, kot so:

  • logotip z izbrano tipografijo in barvno shemo
  • vizitka
  • dokumenti podjetja (dopisni listi, kuverte …)
  • grafični elementi 
  • tiskani promocijski materiali
  • označevalne table
  • nalepke na vozilih …

Vaša blagovna znamka posredno pošlje strankam sporočilo o storitvah, ki jih ponujate, in pomaga, da te stranke spremenite v zveste kupce. Elementi CGP pomagajo pri načrtovanju vašega podjetja kot zaupanja vredne blagovne znamke, ki strankam zagotavlja, da se znova in znova vračajo k vam.

CGP naredi vašo blagovno znamko kredibilno 

CGP je v veliko pomoč pri graditvi kredibilnosti podjetja. V manjših podjetjih lahko profesionalno grafično oblikovanje resnično pomaga podjetju, da se razlikuje od ostalih, in pomaga pridobiti tako zaželeno prepoznavnost blagovne znamke.

Ko vidimo čudovit logotip, nas spomni na blagovno znamko, ki stoji za sliko. Drugi sestavni elementi, kot so vizitke, katalogi, označevalne table  itd., nam osvežujejo spomine na blagovno znamko, kar pa nam pomaga prepoznati blagovno znamko. To je odlična novica za mala podjetja, ki nimajo ogromnega proračuna za trženje. Unikatni logotip, inovativne vizitke in drugo tržno gradivo lahko pritegnejo pozornost vaših potencialnih strank in postavijo vaše podjetje na zemljevid.

CGP sporoča vaše poslanstvo

Grafični oblikovalec mora vedeti, kakšno sporočilo naj oblikuje. Elementi, kot so barva in pisave, pomagajo sporočiti vaše bistvo na čustveni ravni in pridobiti nove stranke.

Ste se kdaj vprašali, zakaj se modra in zelena barva tako pogosto uporabljata v bančništvu? Psihološko modra ustvarja občutek zaupanja in varnosti, zelena pa vzbuja občutke bogastva in prestiža. Dober grafični oblikovalec bo na podlagi tega sporočila oblikoval podobo po meri, ki bo prinesla rezultate.

CGP prepriča

Inteligentno in lepo grafično oblikovanje lahko prepriča vaše stranke, da začnejo razmišljati o vaši blagovni znamki in posledično tudi o nakupu izdelkov/storitev. Inovativna zasnova brošure ali izjemna zbirka marketinškega materiala lahko posledično pomeni, da se vaše stranke počutijo čustveno povezane z vašo blagovno znamko.

Z odličnim CGP-jem se razlikujete od ostalih

Glede na vso konkurenco danes na trgu je izjemno pomembno, da vas ljudje prepoznajo. Recimo, da podobne izdelke oz. storitve, kot so vaši, ponuja kar nekaj podjetij (in po vsej verjetnosti seveda jih). Recimo tudi, da ti izdelki niso na tako visokem nivoju, kot vaši. Verjetno si ne bi želeli, da vas ljudje enačijo z omenjenim podjetjem. Zato je vsekakor odlično, da si zagotovite svojo lastno, profesionalno identiteto, ki vas bo razlikovala od podobnih, manj kakovostnih identitet na trgu.