Bloganje je izjemno pomemben del ON SITE SEO strategije, pisanje objav v blogu pa zahteva spretnost. Da bi bralca prispevek zanimal, moramo razmisliti o strukturi vsebine, ki mora biti hkrati tudi zanimiva. Če je članek bralcem všeč in ga razumejo, ga bodo veliko raje delili z drugimi, kar bo povečalo vašo uvrstitev v iskalnikih. Torej, če želite izboljšati svojo uvrstitev poskrbite ze SEO prijazne prispevke.

Kaj vsebuje dober blog zapis, ki se bo uvrščal v iskalnikih in prispeval k ON SITE SEO?

Za nekatere se zdi, da sta pisanje za SEO potrebe in pisanje, da bi pritegnili in očarali občinstvo, dva nasprotujoča si cilja. Pa ni čisto tako. Seveda bi morale biti ključne besede, ki jih želite najti, na vidnem mestu, v kolikor želite SEO prijazno objavo na blogu. Toda pretirana uporaba ključnih besed močno ovira berljivost vašega besedila, česar vsekakor ne želite storiti. Dejansko je visoka gostota ključnih besednih zvez lahko celo signal Googlu, kar lahko negativno vpliva na vašo uvrstitev.

Spodaj zapišem, kaj vse sama upoštevam pri pisanju prispevkov za blog, da so SEO prijazni in berljivi. Ta dva cilja morata vedno iti z roko v roki, saj pisanje v razumljivem jeziku prinese več obiskovalcev in jih zadrži na spletni strani.

Raziskava in analiza ključnih besed

Preden začnem s pisanjem prispevka vsekakor opravim raziskavo ključnih besed. To je ključno za zapis objave, da bo SEO prijazna. Osnovne ključne besede so sicer ponavadi že določene z analizo spletne strani, pri prispevkih pa je potrebno poiskati čim boljše dolgorepe besede. 

Tematika članka

Preden začnete, dobro premislite o sporočilu vašega dela. Kaj želite povedati svojim bralcem ali na katero osrednje vprašanje želite odgovoriti? Kaj je namen vašega članka? In kaj želite, da bralci naredijo na koncu strani? Pred začetkom zapišite odgovore na ta vprašanja in razmislite o namenu iskanja, ki ga ima nekdo. Enostaven način za vpogled v to je ogled rezultatov iskanja za iskalni izraz, s katerim se želite uvrstiti.

Oblikovanje strukture

Če želimo, da je objava berljiva in SEO prijazna, moramo ustvariti jasno strukturo. To pomeni, da mora imeti vsaka objava:

  • nekakšen uvod (v katerem predstavimo svojo temo);
  • telo (v katerem je zapisano glavno sporočilo);
  • sklep (v katerem povzamemo glavne ideje ali sklenete).

Najprej v nekaj stavkih zapišem, kaj želim povedati v vse tri sklope. Tako je ustvarjen povzetek objave. Tak način pomagala ustvariti strukturirano in berljivo objavo v. Na podlagi tega se lahko sestavi celoten prispevek.

Uporaba odstavkov in naslovov

Vsi uporabljajo odstavke, vendar jih vsi ne uporabljajo dobro. Ne začenjamo vsakega novega stavka v novi vrstici samo zato, ker izgleda lepo. Paziti je treba  predvsem na to, da stavki ne bodo predolgi, saj bi moral imeti vsak odstavek svojo idejo ali temo. Vprašamo se, kaj je glavna ideja vsakega odstavka. To glavno idejo bi morali strniti v enem stavku. Če to ni mogoče in potrebujemo več stavkov za razlago glavne ideje, moramo preprosto uporabiti več odstavkov.

Tudi pravilni naslovipomagajo bralcem razumeti, za kaj gre v določenem delu besedila. Če želimo, da se bralci najdejo med članki, jim mora biti jasna struktura člankov. Ta ni pomembna le zaradi berljivosti, ampak tudi za SEO. Zato bi tudi svetoval uporabo ključne besede v nekaterih podnaslovih. Resnično mislim na nekatere, saj bo uporaba ključne besede v vsakem naslovu naredila besedilo nerodno in nenaravno. Zaradi tega bodo ljudje nadaljevali z branjem.

Uporaba prehodnih besed

Prehodne besede bralcem pomagajo prebrati besedilo in razumeti razmerje med stavki in odstavki. Recimo na primer, da obstajajo trije razlogi, da ljudje kupijo izdelek. Uporabiti moramo opozorilne besede, kot so: “najprej”; “Drugič” in “končno”. Tudi besede, kot so „vendar“, „podobno“ in „na primer“, dajejo jasen signal bralcem. Bralci bodo takoj razumeli, da bo po besedah, kot je “povzemamo” ali “na kratko”, sledil zaključek. Prehodne besede so zato zelo pomembne za dodajanje strukture besedilu.

Uporaba sinonimov ključnih besed

Če članek z glavno ključno besedo za fokus, je branje manj privlačno, lahko pa tudi škodi vaši uvrstitvi. Google postaja pametnejši in želi, da pišete vsebino, ki bo všeč uporabnikom. Noče, da v vseh drugih stavkih uporabljate ključno besedo za fokus, na druge načine pa analizira, o čem govori vaše besedilo. Eden od načinov, kako Google razume temo vašega besedila, je prepoznavanje sopomenk in drugih ključnih besed, povezanih z vašo ključno besedno zvezo. Zato bi morali v celotni kopiji uporabljati sopomenke in sorodne ključne besede.

Sinonimov je razmeroma enostavno zamisliti, vendar je razmišljanje o pravih ključnih besedah ​​nekoliko zahtevnejše. Zato smo v naš vtičnik uvedli novo funkcijo, ki vam pomaga takoj najti sorodne ključne besedne zveze. Na podlagi vaše ključne besede s fokusom lahko naš vtičnik s klikom gumba ustvari številne sorodne ključne besedne zveze! Skupaj s tem, kolikokrat se išče ta ključna beseda in kako izgleda iskalni trend. To funkcijo poganja SEMrush in jo lahko uporabljamo tako v našem brezplačnem kot v vtičniku Premium. Torej, uporabite to povezano funkcijo ključne besede!

Dolžina članka

Poskrbite, da bodo vaše objave v spletnem dnevniku vsebovale najmanj 300 besed, vendar naj bo dolžina članka uravnotežena. Google ima rad dolge članke, če pa je vaš članek predolg, lahko prestraši uporabnike. Dolge članke bi svetoval le, če veste, da ste spreten pisatelj. Veliko obiskovalcev zahteva, da preberejo vašo celotno objavo, ko je ta dolgotrajna. Oglejte si ta članek, če niste povsem prepričani, kako dolga naj bo objava v spletnem dnevniku. In ne pozabite, da v besedilu še naprej uporabljate svojo ključno besedno zvezo, da boste zagotovo dobili SEO prijazno objavo v spletnem dnevniku!

Interno povezovanje

Če ste že pisali vsebino na isto temo kot vaša trenutna objava, ne pozabite povezati do teh objav in iz njih. Vaša nova objava v spletnem dnevniku in obstoječe objave bodo močnejše, ker kažete avtoriteto na to temo. Poleg tega je vaša struktura povezav pomembna tudi za vaše uvrstitve v Googlu. In ne pozabimo, da je povezovanje z drugo vsebino o določeni temi super za vaše bralce, saj jih morda zanima tudi branje teh povezanih objav. Pomaga jim pri navigaciji po vašem spletnem mestu.

Temu pravimo notranja povezava in bralci in Google se vam bodo za to zahvalili. Pomaga jim upravljati z vašo vsebino in razumeti razmerja med različnimi vsebinami na vašem spletnem mestu, zato si vzemite nekaj časa, da se povežejo s prejšnjo vsebino in iz nje. Naše orodje za notranje povezovanje vam lahko pomaga s predlaganjem ustreznih strani in objav na vašem spletnem mestu, do katerih lahko vzpostavite povezavo.

Redno dodajanje vsebine

Redno dodajanje novih objav na spletnem mestu Googlu sporoča, da je spletno mesto živo. To je pomembno, ker če vaše spletno mesto ni aktivno, ga bo Google iskal manj pogosto in to lahko negativno vpliva na vašo uvrstitev. A ne objavljajte samo zaradi objave. Poskrbite, da bo vse, kar objavite, kakovostna vsebina: informativni, dobro napisani članki, ki zabavajo bralce in ustrezajo njihovim iskalnim namenom.

Če imate težave z rednim objavljanjem, bi bilo dobro ustvariti uredniški koledar za svoj spletni dnevnik. To vam omogoča, da ta proces strukturirate na način, ki ustreza vam in vaši ekipi.

Uporaba SEO vtičnikov

Orodje za analizo v našem vtičniku Yoast SEO vam pomaga pisati berljive in SEO prijazne objave v spletnih dnevnikih. Začnite z izbiro najpomembnejšega iskalnega izraza, za katerega želite, da ljudje najdejo to stran. To je vaša ključna besedna zveza in ko jo izpolnite v našem vtičniku, izvaja vse vrste pregledov, ali je vaša objava optimizirana ali jo je treba še izboljšati: